Una dintre cele mai des intalnite afectiuni, care poata sa apara inca de la varste foarte fragede, este caria dentara.
Caria dentară poate fi:
- superficiala, atunci cand afecteaza doar smaltul dintelui
- medie si profunda, in aceste doua cazuri caria se extinde in smalt si dentina.
Cariile profunde se pot complica prin afectarea pulpei dintelui si este necesara o alta modalitate de tratament al dintelui, tratamentul endodontic (Vezi Endodonție)
Intr-un mod simplificat, se poate spune ca etapele tratamentului unei carii sunt:
- Curatarea atenta a intregului tesut alterat (smaltul si dentina deteriorate)
- Realizarea unui strat de protectie cu un material care se va afla intre suprafata dintelui si obturatia propriu-zisa
- Refacerea dimensiunii si formei dintelui, cu un material rezistent la presiunile masticatiei si care sa fie cat mai estetic, de aceeasi culoare si transluciditate cu dintele.
- In termeni obisnuiti aceste etape sunt cunoscute sub denumirea de PLOMBA
De ce să alegi tratamentele PrimaDent?
Tratamente de calitate, realizate fără durere
Restaurări coronare de o estetică ireproșabilă
In conditiile unei igiene foarte bune si a unei alimentatii adecvate, dintii dispun de un sistem de aparare eficient, capabil sa contracareze atacurile acide care apar dupa consumarea unor alimente. Dar atunci cand acest sistem de aparare este depasit , prin consumul excesiv al unor alimente dulci, bauturi carbogazoase sau prin lipsa unei igienizari corespunzatoare, apar cariile dentare.
Sfaturi pentru părinți
Sfatuim parintii sa ii ajute pe copii sa se igienizeze inca de mici, de la aparitia primului dinte de pe arcada, intre 6 luni si 1 an. La inceput, spalatul dintilor trebuie facut ca un joc pe care copilul sa il accepte si sa il indrageasca. Periutele sunt sub forma unor degetare de silicon, care fac si un masaj al gingiilor, ceea ce place micutilor. Mai tarziu ele sunt inlocuite de periute normale, dar adaptate varstei copilului. Se pot utiliza si paste de dinti speciale fara flor pana in jur de 2 ani,apoi vom continua cu paste de dinti pentru copii mici si paste junior.
Atunci cand a aparut deja caria dentara, este foarte important ca ea sa fie tratata cat mai repede, pentru a nu evolua in profunzime si a nu genera complicatii.(Vezi Pedodonție)
Importanța tratării cariilor la dinții temporari
In cazul copiilor, o greseala frecvent intalnita este aceea de a considera ca dintii temporari nu necesita tratament, pentru ca “oricum vor fi schimbati”.
Cu toate acestea, cariile netratate ale dintilor temporari:
- pot duce la o distructie importanta a dintelui, care in felul acesta sa afecteze si dintele definitiv. care urmeaza sa il inlocuiasca;
- este necesara extractia prematura a dintelui temporar, inainte ca cel definitiv sa fie pregatit pentru eruptie. In felul acesta ramane un spatiu liber pe arcada si se creaza premisele aparitiei unei inghesuiri dentare. (Vezi Ortodonție)
Complicații ale netratării la timp a cariilor dentare
Cariile pe dintii definitivi, daca nu sunt netratate la timp:
- pot duce, prin evolutia lor in profunzime, la afectarea nervului dintelui respectiv, cu necesitarea in consecinta a unui tratament de canal (Vezi Endodonție)
- cariile intinse in suprafata si/sau profunzime pot crea si premisele unor fracturari ale peretelui dentar, vor fi necesare tratamente ulterioare mai elaborate protetice (Vezi Protetică) sau chiar prin necesitatea extractiei acelui dinte. (Vezi Chirurgie)